Vlastnosti zeleného čaje matcha jsou dány především velmi vysokým obsahem dvou polyfenolů: L-theaninu a katechinů EGCG. Níže uvádíme studii nejvýznamnějšího vědeckého výzkumu na světě, který se týká účinků těchto sloučenin na lidský organismus.
VĚDECKÝ VÝZKUM L-THEANINU
Relaxace a zlepšení nálady
L-theanin je aminokyselina, která se nachází v čaji a houbách. Aminokyseliny jsou chemické látky, které tvoří stavební kameny lidského těla, protože vytvářejí proteiny nezbytné pro produkci inzulínu, adrenalinu a neurotransmiterů. Také podporují regeneraci buněk a pomáhají získat svalovou hmotu. Jak ukázaly četné americké a australské studie, L-theanin v kombinaci s kofeinem – oba obsažené v matcha – pozitivně ovlivňuje kognitivní funkce, koncentraci a náladu (1)(2). L-theanin částečně zmírňuje stimulační účinek kofeinu a snižuje krevní tlak. V důsledku toho, jak prokázaly studie z Newcastle University (3), pití šálku matchy denně nás činí více energickými, ale také méně nervózními.
Účinné učení a zlepšení paměti
Studie publikovaná v American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, jak matcha čaj zlepšuje pozornost a pomáhá soustředit se na úkoly. Lidé, kteří během 1,5 hodiny vypili 2 až 3 šálky zeleného čaje, dosáhli lepších studijních výsledků než lidé, kteří vypili placebový nápoj (4). Díky svému stimulačnímu účinku zelený čaj podporuje kreativní myšlení (5).
L-theanin pozitivně ovlivňuje paměť, zejména pracovní paměť. Po vypití zeleného čaje účastníci studie provedené na Univerzitě v Basileji, vyřešili některé úkoly navržené k testování hypotéz. Poté profesor Stefan Borgwardt z Psychologické kliniky, který vedl studii, použil MRI k prozkoumání mozkové aktivity účastníků. Zaznamenal modulaci spojení mezi pravým horním parietálním lalokem a středním frontálním gyrem. Velikost zeleného čaje vyvolala zvýšení parieto-frontálního spojení, které se přeložilo do zlepšení výkonu při úkolech. Proto se předpokládá, že extrakt zeleného čaje by mohl být prospěšný pro léčbu poruch, jako je demence.
Výzkum publikovaný v American Journal of Clinical Nutrition ukazuje, jak zelený čaj zlepšuje pozornost a pomáhá vám soustředit se na daný úkol. Lidé, kteří vypili dva nebo tři šálky zeleného čaje během hodiny a půl, dosáhli lepších studijních výsledků než lidé pijící placebo nápoj (4). Zelený čaj díky svému mysl povzbuzujícímu účinku pomáhá i při kreativním myšlení (5).
L-theanin má zvláště pozitivní vliv na zlepšení pracovní paměti. Po vypití zeleného čaje účastníci studie provedené na univerzitě v Basileji vyřešili vhodné úkoly testující tuto hypotézu. Následně hlavní výzkumník, profesor Stefan Borgwardt z Psychiatrické kliniky, použil magnetickou rezonanci (MRI) a podíval se na mozkovou aktivitu dobrovolníků. Všiml si, že se zvýšil počet spojení mezi parietální kůrou a frontální kůrou mozku. Lepší spojení mezi mozkovými nervovými buňkami mělo za následek zlepšení kognitivních funkcí (6). Proto se předpokládá, že extrakt ze zeleného čaje by mohl podporovat terapii pacientů s demencí.
Koncentruje a zkracuje reakční dobu
Vhodné poměry L-theaninu a kofeinu v matcha mají pozitivní vliv na naše kognitivní schopnosti. V roce 2017 nizozemští vědci zkoumali, jak konzumace čaje matcha a tyčinek obsahujících matcha ovlivňuje výkon v úkolech testujících kognitivní schopnosti. Před testem každý účastník zkonzumoval jeden ze čtyř produktů: pil matchu, snědl matcha tyčinku, pil placebo nápoj nebo snědl placebo tyčinku. Všichni pak plnili úkoly testující pozornost, pracovní paměť a epizodickou paměť, tedy paměť událostí, které se staly dříve. Testována byla i rychlost zpracování informací. Výzkum ukázal, že po vypití matchy se účastníci dokázali lépe soustředit na činnost, kterou vykonávali a jejich reakce na podněty byly rychlejší (7).
EGCG KATECHINY VE VĚDECKÉM VÝZKUMU
Katechiny jsou polyfenolické sloučeniny klasifikované jako flavanoly. Nejbohatším zdrojem katechinů je čaj matcha, v menším množství je najdeme i v běžném zeleném čaji. Stejně jako v ovocných slupkách, kakau, červeném víně a luštěninách. Katechiny mají antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti. Posilují tedy imunitní systém. Odstraňují těžké kovy z těla a brzdí proces stárnutí. Také omezují tvorbu nových reaktivních forem kyslíku. Nejnovější vědecké výzkumy také ukazují vztah mezi oddálením rozvoje rakoviny a pravidelným pitím zeleného čaje matcha.
Američtí vědci z University of Colorado porovnávali obsah EGCG ve vysoce kvalitní japonské matche s obsahem této látky v zeleném čaji ze sáčku prodávaného v kavárnách Starbucks. Výsledky studie ukázaly, že matcha obsahovala 137krát více EGCG než zelený čaj uvařený ze sáčku. Vědci zdůraznili, že i ve srovnání s vysoce kvalitním sypaným zeleným čajem bude šálek matchy obsahovat minimálně trojnásobné množství katechinů EGCG (8).
Katechiny EGCG = Antioxidanty, které oddalují účinky stárnutí
EGCG katechiny jsou polyfenoly s velmi silným antioxidačním účinkem. Pomáhají předcházet tvorbě reaktivních forem kyslíku (ROS), které zahrnují volné radikály a peroxidy. Matcha čaj má tedy superoxidační účinek, který působí proti příliš vysoké aktivitě reaktivních forem kyslíku (9). Koncentrace reaktivních forem kyslíku je v buňce regulována antioxidanty, jako jsou lapače volných radikálů, glutathion, tokoferoly a antioxidační enzymy. Nerovnováha mezi prooxidačními a antioxidačními sloučeninami způsobuje oxidační stres, který může vést k poškození nebo smrti buněk. Existuje podezření, že neurodegenerativní onemocnění, jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba, mohou být způsobeny příliš vysokým oxidačním stresem, který poškozuje tkáně. Oxidační stres souvisí také s výskytem kardiovaskulárních onemocnění.
Mají zeštíhlující účinek
Matcha čaj pomáhá spalovat přebytečné kalorie a snižuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi, i když nezměníme své stravovací návyky. Metaanalýza výzkumu publikovaná v „American Journal of Clinical Nutrition“ ukazuje, že pravidelné pití zeleného čaje spálí dalších 100 kalorií denně (10). Děje se tak proto, že katechiny EGCG zvyšují energetický výdej těla a urychlují spalování tuků.
Jiná studie ukázala, že lidé pijící zelené čaje zhubli během 12 týdnů experimentu v průměru o 1,3 kg, aniž by změnili své stravovací návyky. Další citované populační studie ukazují, že lidé, kteří pijí čaj pravidelně, mají v průměru nižší BMI a menší obvod pasu než lidé, kteří se čaji vyhýbají. Obvod pasu je důležitým faktorem našeho zdraví. Příliš mnoho tuku v této oblasti svědčí o metabolických poruchách: hypertenzi, hypercholesterolemii a cukrovce.
Výzkum provedený univerzitou v Sao Paolu na skupině obézních žen ukázal, že nejlepší výsledky přináší přidání zeleného čaje do programu na hubnutí. Ženy, které kromě diety a tréninku pily po dobu osmi týdnů zelený čaj, nejenže zhubly v průměru o 5,8 kg, ale také výrazně snížily obvod pasu. Snížili také hladinu triglyceridů a tuku a zvýšili svalovou hmotu (11).
Podobné výsledky ohledně katechinů v zeleném čaji získali američtí vědci z Penn State University (12). Výzkum matchy, který provedli vědci z The Royal Society of Chemistry, potvrdil, že účinky získané při pití běžného zeleného čaje se v případě matchy znásobují, protože při pití práškové matchy spotřebujeme celý nutriční obsah lístků zeleného čaje (obojí rozpustné ve vodě a nerozpustné složky). Stejný výzkum potvrdil, že matcha efektivně umožňuje trávit přebytečný tuk a snížit hladinu tzv. špatný LDL cholesterol. (13).
Inhibují rozvoj rakoviny
Globální výzkum ukazuje, že katechiny EGCG hrají důležitou roli při inhibici rozvoje rakoviny. Jedna studie ukázala, že doplnění stravy o 600 mg katechinů ze zeleného čaje denně snížilo progresi rakoviny prostaty. Po roce se rakovina prostaty rozvinula u 9 % mužů na dietě se zeleným čajem, a až u 30 % mužů ve skupině s placebem (14).
Výzkumy také potvrzují, že EGCG mění metabolismus rakovinných buněk, protože potlačuje aktivaci enzymu odpovědného za jejich růst a aktivitu (15). Jak zdůraznil jeden z autorů studie Wai-Nang Lee z Los Angeles Biomedical Research Institute (LA BioMed), pochopení toho, jak může tato složka zeleného čaje bojovat proti rakovinným buňkám, může otevřít dveře k vývoji zcela nových protirakovinných terapií. Tým vědců z Penn State University zjistil, že EGCG obsažené v zeleném čaji zabíjí rakovinné buňky ústní dutiny, ale zdravé buňky zanechává nepoškozené (16).
Populační studie zahrnující 75 000 čínských žen středního a staršího věku ukázala, že pravidelné pití zeleného čaje snižuje riziko rakoviny trávicího traktu, včetně rakoviny žaludku a tlustého střeva. Vědci z Vanderbilt Epidemiology Center zjistili, že ženy, které uvedly, že pijí 2-3 šálky zeleného čaje denně, měly o 21 % snížené riziko vzniku rakoviny zažívacího traktu. U žen, které pravidelně pily zelený čaj déle než 20 let, se riziko vzniku rakoviny tlustého střeva nebo jiné rakoviny trávicího ústrojí snížilo o 27–29 %. Všechny ženy byly nekuřačky a nepily. Byly však určité rozdíly ve stravě a životním stylu, které byly zohledněny při analýze výsledků. Výsledky výzkumu byly publikovány v „American Journal of Clinical Nutrition“(17).
Katechiny zabraňují kardiovaskulárním onemocněním
Jak ukázaly japonské dlouhodobé populační studie, které zahrnovaly rozmezí 40 000 - 90 000 účastníků středního a staršího věku, katechiny EGCG v matcha mají příznivý účinek na srdce a oběhový systém. Výsledky uveřejněné v JAMA (18) a Annals of Epidemiology (19) říkají, že lidé, kteří pravidelně pili několik šálků zeleného čaje denně, měli nižší riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění. Čím větší konzumace čaje, tím nižší riziko úmrtí, a to bylo viditelné zejména u žen. Největší vliv na snížení rizika mrtvice měl zelený čaj.
Katechiny, zvláště nejsilnější EGCG, mají antioxidační, protizánětlivé a antitrombotické vlastnosti. Lidé, kteří obvykle pili jeden až čtyři šálky zeleného čaje, měli o 20 % nižší riziko mrtvice než lidé, kteří čaj nepijí, podle výzkumu prováděného po dobu 13 let na více než 80 000 Japoncích (20). „Pravidelné pití zeleného čaje zlepšuje fungování oběhového systému, protože zabraňuje tvorbě krevních sraženin,“ říká Yoshihiro Kokubo, hlavní autor studie. Vědec má podezření, že chemikálie, které chrání před mrtvicí a dalšími kardiovaskulárními chorobami, jsou katechiny.
Katechiny, hlavní složka zeleného čaje matcha, mohou svými protizánětlivými a antitrombotickými účinky zabránit rozvoji smrtelného onemocnění – aneuryzmatu aorty. Aneuryzmata vznikají v důsledku aterosklerotických procesů, hypertenze a náhlé námahy. Jak ukázal výzkum japonských vědců z Kjóta, katechiny EGCG mají funkce, které regenerují elastin, hlavní protein, který dodává tepnám jejich pružnost (21).
Japonská matcha pro silné kosti
EGCG katechiny obsažené v zeleném čaji matcha pomáhají udržovat dobrý stav kostí ve středním a pozdním věku a zabraňují rozvoji osteoporózy. Jedna studie ukázala, že pravidelné pití čaje bylo spojeno s 30% snížením rizika zlomenin kostí u mužů a žen starších 50 let. Další z citovaných studií se zúčastnilo 150 žen po menopauze. Užívání přibližně 500 mg čajového extraktu, což znamená 1-2 šálky japonského čaje matcha denně, zlepšilo zdraví kostí a hustotu kostní tkáně, snížilo sklon k zánětům a zlepšilo svalovou sílu (22).
- „Acute effects of tea constituents L-theanine, caffeine, and epigallocatechin gallate on cognitive function and mood: a systematic review and meta-analysis”, Nutrition Reviews. 2014 Aug;72(8):507-22, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24946991
- “The effects of L-theanine on alpha-band oscillatory brain activity during a visuo-spatial attention task” Brain Topogr. 2009 Jun;22(1):44-51, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18841456
- A double-blind, placebo-controlled study evaluating the effects of caffeine and L-theanine both alone and in combination on cerebral blood flow, cognition and mood”, Psychopharmacology (Berl). 2015 Jul;232(14):2563-76, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25761837
- “Acute effects of tea consumption on attention and mood”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, http://ajcn.nutrition.org/content/early/2013/10/30/ajcn.113.058248.abstract
- Green tea effects on cognition, mood and human brain function: A systematic review”, Phytomedicine. 2017 Oct 15;34:26-37, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28899506
- “Green tea extract enhances parieto-frontal connectivity during working memory processing”, Psychopharmacology (Berl). 2014 Oct;231(19):3879-88, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24643507
- “An intervention study on the effect of matcha tea, in drink and snack bar formats, on mood and cognitive performance”, Food Research Int. 2017 Sep;99(Pt 1):72-83, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28784536
- “Determination of catechins in matcha green tea by micellar electrokinetic chromatography”, Journal of Chromatography A. 2003 Sep 5;1011(1-2):173-80, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14518774
- „The Powdering Process with a Set of Ceramic Mills for Green Tea Promoted Catechin Extraction and the ROS Inhibition Effect”, “Molecules” 2016, 21(4), 474; http://www.mdpi.com/1420-3049/21/4/474
- “Catechin- and caffeine-rich teas for control of body weight in humans”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1682S/4577486
- “The Effects of Green Tea Consumption and Resistance Training on Body Composition and Resting Metabolic Rate in Overweight or Obese Women”, Journal of Medicinal FoodVol. 16, No. 2, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23140132
- “Epigallocatechin-3-gallate Increases the Expression of Genes Related to Fat Oxidation in the Skeletal Muscle of High Fat-Fed Mice.” “Food & Function” 2011, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400462/
- “The effects of the aqueous extract and residue of Matcha on the antioxidant status and lipid and glucose levels in mice fed a high-fat diet.”. “Food & Function” 2016 Jan;7(1):294-300, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26448271
- “Chemoprevention of human prostate cancer by oral administration of green tea catechins in volunteers with high-grade prostate intraepithelial neoplasia: a preliminary report from a one-year proof-of-principle study”, “Cancer Research” 2006; 66:1234–40, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16424063
- “Metabolic consequences of LDHA inhibition by epigallocatechin gallate and oxamate in MIA PaCa-2 pancreatic cancer cells”, „Metabolomics”, https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11306-014-0672-8
- “Differential prooxidative effects of the green tea polyphenol, (–)‐epigallocatechin‐3‐gallate, in normal and oral cancer cells are related to differences in sirtuin 3 signaling”, “Molecular Nutrition and Food Research”, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/mnfr.201400485
- “Prospective cohort study of tea consumption and risk of digestive system cancers: results from the Shanghai Women’s Health Study”, “The American Journal of Clinical Nutrition”, Volume 96, Issue 5, 1 November 2012, https://academic.oup.com/ajcn/article/96/5/1056/4576999
- “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study”, JAMA. 2006 Sep 13;296(10):1255-65, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16968850
- "Association of green tea consumption with mortality due to all causes and major causes of death in a Japanese population: the Japan Public Health Center-based Prospective Study (JPHC Study)”, Annals of Epidemiology” 2015 Jul;25(7):512-518.e3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25900254
- “The Impact of Green Tea and Coffee Consumption on the Reduced Risk of Stroke Incidence in Japanese Population”, “Stroke” 2013, http://stroke.ahajournals.org/content/early/2013/03/14/STROKEAHA.111.677500
- “Prevention of abdominal aortic aneurysm progression by oral administration of green tea polyphenol in a rat model”, “Journal of Vascular Surgery” 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27473778
- “Tea and bone health: steps forward in translational nutrition”, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 98, Issue 6, 1 December 2013, https://academic.oup.com/ajcn/article/98/6/1694S/4577502