Co je to matcha?
Matcha je prášek ze zeleného čaje s charakteristickou, intenzivně zelenou barvou. Po staletí je úzce spjatý s japonskou čajovou tradicí a kulinářskou kulturou. Nyní je považován za nejcennější druh čaje ze Země vycházejícího slunce. I proto, že roční produkce matchy je extrémně omezená a vyžaduje speciálně zastíněné plantáže.
Slovo matcha (抹茶) v japonštině je "macia", přesněji "matja" s měkkým "t", ale ve světě je běžnější používat anglickou výslovnost "macza".
Matcha je zelený čaj rozdrcený na jemný prášek s jedinečnými prospěšnými vlastnostmi. Podle různých výzkumů má pravidelné pití následující pozitivní benefity:
- zrychluje metabolismu a tím napomáhá ke rychlejšímu snížení tělesného tuku
- zlepšuje koncentraci, paměť a schopnost učit se
- zpomaluje stárnutí buněk v celém těle (jak kůže, tak i mozku)
- zvyšuje energii a vytrvalosti
Jak se pěstuje matcha?
Unikátní mikroklima oblastí Uji a Kagoshima s úrodnou půdou, čistou vodou a příznivým podnebím dodává tradičním čajům jedinečnou kvalitu, poctivou chuť a povzbudivou nálož prospěšných látek.
Čajové keře jsou zastíněné 3 týdny před sklizní, aby byly chráněny před přílišným slunečním zářením. Díky tomu produkují více mikroelementů.
Prémiový zelený matcha čaj Moya se pěstuje na malých rodinných farmách v maximálním souladu s přírodou. Ekologicky certifikované čaje podléhají přísným japonským standardům a neobsahují žádné chemické zbytky nebo zdraví škodlivé látky.

Jak staré je pití matcha čajů?
Historie matcha v Japonsku sahá až do 13. století, kdy buddhističtí mniši zjistili, že jim pomáhá udržet koncentraci během dlouhých hodin meditace. Buddhistický zenový mistr Eisai, který zavedl matchu v Japonsku, ji nazval „elixírem nesmrtelných“.
Dnes je matcha součástí japonské kulinářské kultury nejen jako přísada do teplých a studených nápojů, ale také do pečiva.
Tradice plynule přechází v moderní hype
Západ nadobro objevil „ efekt matcha “ až v 21. století. Jeho objev a boom s ním spojený je srovnatelný s objevem kávy.
Jeho rostoucí popularita po celém světě je způsobena mimo jiné výzkumem, který ukazuje, že matcha je jedním z nejzdravějších způsobů, jak doplnit každodenní stravu.
Matcha je rozhodně nejbohatším přírodním zdrojem antioxidantů, které zpomalují procesy stárnutí organismu a pomáhají předcházet mnoha vážným onemocněním.
Hlavní rozdíl mezi matchou a sypaným čajem?
Narozdíl od klasických lístkových zelených čajů, při pití matcha konzumujete celé, dokonale rozpuštěné čajové lístky, nejen nálev. Díky tomu tím travíte čaj a účinek trvá déle. (až 6h).
Část veřejnosti považuje matchu nesprávně za zdravý energetický nápoj nebo náhražku kávy. Není tomu tak, protože mechanismus "nabuzení" je jiný.
Kofein obsažený v matche stimuluje, ale přítomnost L-theaninu, aminokyseliny s relaxačními vlastnostmi, zklidňuje a prodlužuje její účinky.
Po vypití mačy se dostaví efekt "bdělosti", který na rozdíl od kávy trvá několik hodin a nekončí náhlým poklesem.
Snadná příprava, blahodárný požitek
Příprava matcha je velmi jednoduchá a navíc umožňuje velmi kreativní použití.
Teplé matcha je nejlepší připravit v misce pomocí chasen, tedy bambusové metličky. Ta umožňuje získat charakteristickou pěnu na povrchu hotové matchy.
Když čaj vychladne, jednoduše jej nalijte do láhve se studenou vodou a důkladně protřepejte.
Čaj matcha se po rozmíchání ve vodě nebo mléce pije. Koncentrovaný čaj můžete použít jako originální ingredienci do dezertů, pečiva a jiných jídel. Rozdrcený matcha čaj se vyznačuje charakteristickou, intenzivně zelenou barvou.
Zde se můžete podívat na krátké video o přípravě matcha od Hitomi Saito, zakladatelky Moya Matcha.
Moya Matcha je nejkvalitnější organická matcha pěstovaná v oblasti Uji v Japonsku. Jeho speciální vlastnosti, včetně jeho charakteristické, živé barvy, vyplývají z pečlivě sledovaných tradičních výrobních postupů.