Matcha je zelený čaj rozdrcený na jemný prášek s jedinečnými zdravotními vlastnostmi. Podle výzkumu pravidelné pití matcha má následující pozitivní benefity:
- zrychluje metabolismu a tím napomáhá ke rychlejšímu snížení tělesného tuku
- zlepšuje koncentraci, paměť a schopnost učit se
- zpomaluje stárnutí buněk v celém těle (jak kůže, tak i mozku)
- zvyšuje energii a vytrvalosti
Matcha čaj se pěstuje zastíněním keřů. Čajové keře jsou zastíněné 3 týdny před sklizní, aby byly chráněny před přílišným slunečním zářením. Díky tomu produkují více mikroelementů. Stejně jako kakao se čaj matcha rozmíchá ve vodě nebo mléce a poté se pije nebo se používá jako přísada do dezertů a jídel. Prášek má charakteristickou, intenzivně zelenou barvu. Hlavní rozdíl mezi matchou a sypaným čajem? Při pití matcha konzumujete celé čajové lístky, nejen nálev a tím travíte čaj déle a má tak delší účinek (až 6h).
![](https://cdn.myshoptet.com/usr/www.nippantea.cz/user/documents/upload/mceclip0.jpg?1731022242)
Matcha je prášek ze zeleného čaje s charakteristickou, intenzivně zelenou barvou. Po staletí, úzce spjatý s japonskou tradicí a kulturou, je nyní považován za nejcennější druh čaje ze Země vycházejícího slunce. Jeho roční produkce je extrémně omezená a vyžaduje speciálně zastíněné plantáže. Slovo matcha (抹茶) v japonštině je "macia", přesněji "matja" s měkkým "t", ale ve světě je běžnější používat anglickou výslovnost "macza".
Historie matcha v Japonsku sahá až do 13. století, kdy buddhističtí mniši zjistili, že jim pomáhá udržet koncentraci během dlouhých hodin meditace. Buddhistický zenový mistr Eisai, který zavedl matchu v Japonsku, ji nazval „elixírem nesmrtelných“. Dnes je součástí japonské kulinářské kultury nejen jako přísada do teplých a studených nápojů, ale také do pečiva. Matcha, popíjená jako studený, energii zvedající nápoj z plechovky nebo láhve, je příkladem toho, jak tradice plynule přechází v modernu.
Západ nadobro objevil „ efekt matcha “ až v 21. století a rychle jej asimiloval jako objev srovnatelný s objevem kávy. Jeho rostoucí popularita po celém světě je způsobena mimo jiné výzkumem, který ukazuje, že matcha je jedním z nejzdravějších způsobů, jak doplnit každodenní stravu. Matcha je rozhodně nejbohatším přírodním zdrojem antioxidantů, které zpomalují procesy stárnutí organismu a pomáhají předcházet mnoha vážným onemocněním. Protože matcha jsou práškové čajové lístky, při pití vstřebáváme všechny nutriční hodnoty, které obsahují, a to jak ve vodě rozpustné, tak nerozpustné. To je hlavní rozdíl mezi matchou a jinými zelenými čaji.
Mnoho lidí považuje matchu za zdravý energetický nápoj nebo náhražku kávy. Kofein obsažený v matchi stimuluje, ale přítomnost L-theaninu, aminokyseliny s relaxačními vlastnostmi, zklidňuje a prodlužuje její účinky. Po vypití matchy se dostaví efekt "bdělosti", který na rozdíl od kávy trvá několik hodin a nekončí náhlým zhroucením.
Příprava matcha je velmi jednoduchá. Teplé matcha je nejlepší připravit v misce pomocí chasen, tedy bambusové metly. Umožňuje získat charakteristickou pěnu na povrchu hotové matchy. Když vychladne, jednoduše ji nalijte do láhve se studenou vodou a důkladně protřepejte. Zde se můžete podívat na krátké video o přípravě matcha od Hitomi Saito, zakladatelky Moya Matcha.
Moya Matcha je nejkvalitnější organická matcha pěstovaná v oblasti Uji v Japonsku. Jeho speciální vlastnosti, včetně jeho charakteristické, živé barvy, vyplývají z pečlivě sledovaných tradičních výrobních postupů.