VELIKONOČNÍ JAHODOVÁ ROLÁDA S MATCHA DAILY

Pokud hledáte nový recept na velikonoční pečení, který se doslova rozplývá v ústech, pak je roláda s matcha, mascarpone, bílou čokoládou a jahodami určena právě vám. Musíte však být velmi opatrní, protože tato roláda zmizí za pár minut. Lžička po lžičce a roláda je pryč. 😉


Co budete potřebovat:

5 velkých vajec

100 g cukru krupice

1 polévková lžíce Matcha Daily

120 g pšeničné polohrubé mouky

špetka soli

moučkový cukr na posypání

150 g mascarpone

200 ml smetany ke šlehání

100 g kvalitní bílé čokolády

200 g čerstvých jahod

Postup:

  • Připravte si matcha espresso v malém množství teplé vody.
  • Oddělte bílky od žloutků. Žloutky ušlehejte s cukrem do krémové a napěněné textury. Přidejte matcha a promíchejte.
  • Do vyšlehaných žloutků s cukrem a matcha nasypeme polohrubou mouku. Vše spojíme dohromady do těsta.
  • Bílky ušleháme se špetkou soli. Na závěr přidáme lžíci cukru a přidáme k těstu. Opatrně sníh zapracováváme, aby úplně nespadl.
  • Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem (cca 40×37) a pečeme cca. 12-15 minut při 180 stupních.
  • Po upečení piškot vyjmeme z trouby, převrátíme ho na připravenou čistou kuchyňskou utěrku posypanou moučkovým cukrem a z piškotu vytvoříme váleček, ještě za tepla. Necháme takto zchladnout. Důvodem je, aby se naplněná roláda lehce a bez porušení stočila a nepopraskala.
  • Nyní si připravíme krém. Čokoládu se lžící smetany rozpustíme ve vodní lázni a necháme vychladnout, avšak ne ztuhnout. Mascarpone vyšleháme se smetanou do krémové textury a poté přidáme vychladlou čokoládu, kuchyňskou metličkou vše spojíme.
  • Jahody omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na malé kostičky.
  • Jakmile piškot zcela vychladne, jemně jej rozložte a sundejte pečící papír. Vyndejte krém z ledničky a rovnoměrně krém rozetřete po povrchu piškotu, necháme asi 1 cm okraj. Vrstva krému by neměla být příliš silná, nejlépe asi 3 mm. Na krém položte nakrájené jahody.
  • Nyní piškot jemně rolujte s krémem a jahodami do podoby rolády. Můžete si pomáhat utěrkou, někdo raději bez. Začněte od delší strany, roládu pevně, ale jemně rolujte, aby krém nevytekl. Roládu zabalte do potravinářské fólie nebo pečícího papíru a dejte alespoň na 4 hodiny do lednice, aby krém ztuhl.
  • Před servírováním ještě můžete trochu krému použít na hřbet rolády a dozdobit pár kousky jahod! 

Tip: Pokud máte rádi marmeládu, můžete před krémem piškot ještě potřít jahodovou marmeládou!

 

Dobrou chuť! Itadakimasu!